Domov > Prečo chodiť do kostola: Výhody a nevýhody

Prečo chodiť do kostola: Výhody a nevýhody

Prečo chodiť do kostola - Výhody a nevýchody kresťanského spoločenstva
Doba čítania: 3 min.

Naozaj musia kresťania aj v dnešnej dobe chodiť do kostola? A načo je nám vlastne cirkev? Ak si aj ty kladieš podobné skeptické otázky, si na dobrej adrese. Pozrime sa teraz spolu úprimne na zmysel „chodenia do kostola“ a tiež na výhody a nevýhody, ktoré cirkev prináša.

Najprv sa na chvíľu zastavme pri slove „cirkev“. Tento pojem pochádza z gréckeho slova ecclesia. Znamená „spoločenstvo veriacich“. Je to skupina ľudí, ktorí sa rozhodli nasledovať Ježiša Krista ako svojho Spasiteľa. Cirkev teda nie je budova kostola, aj keď na Slovensku to často v bežnej reči spájame.

Biblia prirovnáva cirkev k rodine 1, živému domu 2 alebo telu, v ktorom má každý svoje miesto a význam 3. Všetky tieto metafory nám približujú, ako žiť kresťanský život a aké miesto v ňom má kostol.

Prvá cirkev sa postupne šírila z Jeruzalema do okolitých miest a krajín. Dobrú správu o Ježišovi sa postupne dozvedali aj ľudia z iných kultúr a náboženstiev. Apoštoli preto často písali listy lokálnym skupinám veriacich, ktorí sa stretávali v rôznych častiach Rímskej ríše. Cirkevné komunity boli odjakživa veľmi pestré. Tvorili ich ľudia rôzneho veku, národností, z rôznych spoločenských vrstiev a rodinného pozadia.

Prečo chodiť do kostola?

Sú vzťahy s inými kresťanmi dôležité aj dnes? Načo je cirkev (resp. spoločenstvo či kostol) modernému človeku? Pozrime sa na dôvody, ktoré už 2000 rokov vedú Ježišových učeníkov na celom svete, aby spolu trávili čas.

Vzájomná podpora

Kresťania chodia do kostola či spoločenstva, lebo zdieľajú rovnakú vieru a môžu sa navzájom povzbudzovať. Autor jedného z novozákonných listov napomína veriacich v prvom storočí: „Neopúšťajme naše zhromaždenie, ako to majú niektorí vo zvyku, ale sa povzbudzujme, a to tým väčšmi, čím väčšmi vidíte, že sa blíži Kristov deň.“4 Aj dnes je spoločenstvo v miestnom kostole alebo zbore pre kresťana dôležité. Viac polien horí jasnejším plameňom. Ak jedno odložíme bokom, rýchlo zhasne a vychladne. Podobný princíp platí aj v duchovnej oblasti. Interakcia s inými veriacimi pomáha budovať priateľstvá a poskytuje duchovnú stabilitu. 

Spoločné uctievanie

Druhým veľmi dôležitým dôvodom sú spoločné modlitby a uctievanie. Je úžasné, keď Duch Svätý pôsobí v srdci a mysli kresťanov počas toho, ako spievajú žalmy a chválospevy. Keď sa spoločne modlíme a rozjímame nad Božím slovom, je to niečo jedinečné. 

Duchovný rast

Pravidelné vyučovanie z Biblie pomáha kresťanom duchovne rásť a žiť každodenný kresťanský život. Učenie, ktoré sa drží biblických právd, nás vedie k tomu, aby sme žili tak, ako sa páči Bohu. Zároveň nám pomáha, aby sme boli voči sebe otvorení boli láskyplne zúčtovateľní jeden pred druhým.

Služba iným

Cirkev je miesto, kde kresťania môžu slúžiť Bohu aj ľuďom okolo seba. Známy evanjelista Billy Graham raz napísal: „Vybral by som si také spoločenstvo, ktoré otvára svoju náruč pre každého, kto je duchovne hladný. Spoločenstvo, ktorému ležia na srdci sociálne nedostatky okolitej komunity. V ktorom jeho členovia spolupracujú na tom, aby prinášali zvesť o Kristovi do okolitej komunity. Vybral by som si spoločenstvo, ktoré dobre spravuje finančné dary, ktoré dostáva, a kde môžem nesebecky dávať zo svojich obdarovaní, talentov a schopností na Božiu slávu.“ Takéto spoločenstvo nám dáva príležitosti slúžiť Ježišovi aj ľudom a svedčiť o jeho láske.5

Nevýhody zapojenia do cirkvi

Vstup do cirkevného spoločenstva je veľmi obohacujúci, ale – povedzme si pravdu – môže priniesť aj isté nevýhody. Pozrime sa na niektoré výzvy, s ktorými by si mal rátať.

Menej voľného času

Zapojenie sa do cirkvi môže byť časovo náročné. Pravidelná účasť na bohoslužbách, rôzne cirkevné aktivity, podujatia či služba iným, môžu zabrať veľa času. Je samozrejme vždy na tebe, koľko svojej kapacity do toho vložíš. Ak sa však rozhodneš tráviť čas s inými kresťanmi, budeš mať logicky pravdepodobne menší priestor na voľnočasové aktivity, ktorým si sa venoval doteraz. 

Úzke vzťahy

Ako sme už hovorili, výhodou zapojenia do cirkvi je pocit spolupatričnosti. V  kresťanských spoločenstvách si ľudia často navzájom hovoria aj o svojom osobnom živote, aby sa za seba modlili a podporovali sa. Transparentnosť pomáha budovať hlbšie priateľstvá, no prináša zároveň aj čiastočnú stratu súkromia. Ak nechceš, aby do tvojho života videl ktokoľvek iný, môžu sa ti zdať aj dobre mienené otázky nepríjemé. 

Iste by sa našlo ešte veľa ďalších prínosov aj výziev, ktoré prináša chodenie do kostola. Komunita veriacich však dáva ďalší rozmer nášmu vzťahu s Bohom aj s inými ľuďmi. A ak teraz premýšľaš, ako nájsť to najlepšie spoločenstvo a ktorá cirkev je tá „pravá“, napíš nám a radi ti pomôžeme.

Chceš sa o tom porozprávať?

Ak v tejto oblasti s niečím zápasíš, potrebuješ radu či podporu, napíš nám. Jeden z našich e-koučov ti rád pomôže.

Ak sa stránka nenačíta, povoľ vo svojom prehliadači javascript.
Scroll to Top